07
juni
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Christijan Albers opnieuw met Audi naar Le MansDe band tussen Christijan Albers en Audi is niet nieuw: al in 2008 reed Albers met een Audi A4 in het Duits toerwagenkampioenschap DTM en later dat jaar mocht hij op uitnodiging van Audi Sport ervaring opdoen met de Audi R10 TDI in een lange-afstandsrace voor sportwagens in de Verenigde Staten. Vorig jaar reed Albers met zo’n zelfde Audi R10 TDI tijdens de wedstrijden in de Le Mans Series in Europa en Azië en in de 24 Uur van Le Mans. “Zo’n lange-afstandsrace vergt een heel andere aanpak, want je deelt je auto met één of twee andere rijders en dat betekent dat je compromissen moet vinden, bijvoorbeeld wanneer het gaat om de afstelling. Ook moet je je race zorgvuldig indelen en letten op zaken als brandstofverbruik en slijtage van de banden”, legt Albers uit.


In Le Mans komen daar nog aspecten als het rijden in de nacht en de hoge snelheden op de lange rechte stukken bij. Het 13,629 kilometer lange circuit in Le Mans, dat grotendeels uit afgesloten openbare wegen bestaat, wordt door de coureurs voor bijna 80 procent op volle snelheid gereden. Dat betekent ook een zware belasting van het materiaal, want op vrijwel geen enkel ander circuit is het volgas-percentage zo groot. Dit jaar worden er tijdens het evenement niet zulke hoge temperaturen verwacht, wat het voor de rijders iets minder zwaar maakt.


Albers: “Schitterend evenement”

Christijan Albers kijkt uit naar de 24 Uur van Le Mans. “Vorig jaar reed ik er voor het eerst en was ik er best een beetje huiverig voor, maar voor dit jaar had ik de race al meteen vast in mijn agenda staan. Ik zou het niet willen missen. Het is een schitterend evenement met heel veel traditie, echt ‘old school’ -autosport. Ik slaap de hele week in een motorhome vlak bij het circuit, dan zit je er de hele tijd middenin.” Voor wat betreft zijn kansen is Albers positief: “Ik denk dat we dit jaar best een goed resultaat kunnen behalen. Ik rijd samen met Oliver Jarvis en Christian Bakkerud, die ook wel snel zijn. Als we goed en doordacht rijden, dan kan er iets goeds inzitten. Al moet ik er wel bij zeggen dat je in Le Mans ook een beetje geluk moet hebben, bijvoorbeeld bij het inhalen van langzamere deelnemers. Maar ook dat hoort erbij.”


Onder de indruk van Audi S5 Sportback

Albers reed gisteren naar Frankrijk met de nieuwe Audi S5 Sportback. Hij is zeer onder de indruk van de auto: “De Audi S5 sportback sprak mij persoonlijk erg aan, qua ruimte, comfort en rijgedrag is de auto fantastisch! Zeker nu tijdens de 24 Uur van Le Mans, waarvoor je als coureur heel wat bagage mee moet nemen, is de grote laadruimte natuurlijk perfect, en op de Autoroute in Frankrijk is het met de mooi stil lopende V6-motor heerlijk rijden. Ook het schakelen aan het stuur werkt perfect, net als bij mijn raceauto! Bovendien kun je kiezen uit een aantal verschillende standen: dynamic, comfort, automatic of individual.


Albers heeft zijn eerste agendapunt in Le Mans inmiddels achter de rug: de technische keuring van de auto en het maken van de officiële teamfoto in het centrum van de stad. Op woensdag wordt er voor het eerst gereden: van 16.00 tot 20.00 uur een vrije training en van 22.00 uur tot middernacht de eerste kwalificatie. Op donderdag zijn er van 19.00 tot 21.00 uur en van 22.00 uur tot middernacht nog twee kwalificatiesessies. De race start op zaterdag om 15.00 uur.