22
september
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Belangrijke onderscheiding voor Travolution

Travolution, een samenwerkingsverband van Audi, diverse overheidsinstanties, de Universiteit van München en GEVAS software, heeft ruim twee jaar gewerkt aan een innovatief Traffic Managementsysteem dat is ingezet in Ingolstadt, de thuisbasis van Audi. Bij dit systeem wordt de werking van verkeerslichten door middel van intelligente software geoptimaliseerd, met kortere stoptijden, een betere doorstroming en minder overlast voor omwonenden tot gevolg. Dit werd gekoppeld aan een systeem waarbij speciale modules zorgen voor communicatie tussen de verkeerslichten en de auto’s. Dit maakt het mogelijk om de bestuurder via de boordcomputer te informeren over bijvoorbeeld de snelheid die hij dient aan te houden om bij het volgende verkeerslicht ‘groen’ te krijgen. Kortom: Travolution optimaliseert verkeersstromen in (drukke) stedelijke gebieden. De proefperiode is afgesloten met indrukwekkende resultaten. Niet alleen werd de stoptijd sterk beperkt, maar de deelnemende auto’s, waaronder een Audi S5 en een Audi A6 allroad quattro, lieten ook een 17% lager brandstofverbruik voor zich optekenen.


In beweging


Dankzij Travolution is Ingolstadt uitgeroepen tot ‘Uitverkoren Stad’. Bij de uitreiking van deze prestigieuze titel zei Dr. Alfred Lehmann, burgemeester van Ingolstadt: “Dit nieuwe verkeersconcept maakt duidelijk wat we gezamenlijk, letterlijk in gang kunnen zetten. Deze onderscheiding smaakt naar meer en daarom zullen wij vervolgtrajecten actief ondersteunen. Ook al omdat Ingolstadt hierdoor een nog aantrekkelijkere vestigingsplaats wordt.”


Travolution extended


Travolution krijgt dankzij het succes een vervolg. Daarbij worden twee nieuwe partners betrokken: de Friedrich-Alexander Universiteit van Erlangen-Nürnberg en TaxiFunk Ingolstadt. Het ‘werkterrein’ wordt uitgebreid met 50 extra intelligente verkeerslichten en 20 extra ‘verbonden’ auto’s (alle Audi-modellen). Een wezenlijk onderdeel van het vervolgtraject is bovendien het verschaffen en verwerken van nog actuelere verkeersinformatie, waardoor de doorstroming naar verwachting nogmaals zal verbeteren.