20
april
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Auto Union Museum in Bergen (NH) presenteert bijzondere Horch

“Horch was in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw een Duits merk dat prachtige luxe auto’s bouwde”, weet Henk Geerts. “Het merk ging samen met Audi, DKW en Wanderer medio jaren dertig op in de Auto Union. Horch is nog steeds een naam die herkenning oproept, maar in Nederland was er tot nu toe nergens een Horch te bezichtigen.” Vandaar dat Geerts bij Audi Tradition, de historische afdeling van Audi, een Horch voor zijn museum in bruikleen vroeg. De komende tijd zal deze Horch dus in Bergen te zien zijn.


Slechts 58 exemplaren gebouwd


Van de Horch 670 werden tussen 1931 en 1934 slechts 58 exemplaren gebouwd. De auto is 5,4 meter lang en 1,8 meter breed. “Het vergt wel enig passen en meten om de auto hier in het museum te krijgen, maar dat is geen probleem”, aldus Geerts. De Horch 670 wordt aangedreven door een zesliter V12-motor die een vermogen van 120 pk levert. Het gewicht van de auto bedraagt 2.350 kg. “Deze Horch werd in 1999 door Audi Tradition gekocht van een verzamelaar in de Verenigde Staten en werd daarna geheel gerestaureerd door Werner Zinke, een erkend specialist op dit gebied. Sindsdien maakt de Horch deel uit van de fabriekscollectie van Audi”, vertelt Geerts over de historie. “We zijn blij dat we deze bijzondere auto nu in ons land kunnen tonen!”


DKW Monza na ingrijpende restauratie nieuwe aanwinst


Bij de Horch 670 gaat het om een auto in bruikleen. De DKW Monza, die vanaf april in het Auto Union Museum te zien is, vormt daarentegen een belangrijke uitbreiding van de eigen museumcollectie. “De auto is na een ingrijpende restauratie van zo’n twee jaar nu zo goed als klaar”, zegt Henk Geerts. “Ook dit is een uniek exemplaar, want het is de enige auto van dit type in Nederland. Zodoende was het voor ons een erezaak om ook een DKW Monza in ons museum te krijgen.” Van de DKW Monza, officieel ‘3=6 Monza’ geheten, werden er tussen 1956 en 1959 een kleine 230 gebouwd. De naam ‘Monza’ verwijst naar het Italiaanse circuit, waar in 1956 met dit model, voorzien van een fraaie stroomlijncarrosserie, tal van snelheids- en duurrecords werden gevestigd.


Het Auto Union Museum, dat officieel is erkend door Audi AG, is geopend van april tot medio december op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Het museum is gehuisvest aan de Ruïnelaan 11 te Bergen (NH). Meer informatie is telefonisch verkrijgbaar via het nummer (072) 58 13 640 of te vinden op de website www.autounionmuseum.nl