Leusden,
21
december
2015
|
10:40
Europe/Amsterdam

Audi’s autonome robottransporters: op weg naar de fabriek van de toekomst

In de nabije toekomst hoeft de logistieke dienst van Audi onderdelen in de fabrieken niet meer uit het rek te halen. De rekken komen namelijk vanzelf naar het personeel toe via een automatisch transportsysteem. Audi is de eerste autofabrikant ter wereld met zo’n systeem.

Volledig autonoom brengen robottransporters een rek met onderdelen bij een medewerker, waarna een monitor toont waar die de onderdelen moet monteren. Het systeem weet precies wie wat nodig heeft en bezorgt dat exact op het juiste moment. Een grote winst in efficiency en gemak, maar ook in ergonomie. Werknemers hoeven namelijk nooit meer lange afstanden met zwaar materiaal te slepen. “Het is een nieuwe stap op weg naar de fabriek van de toekomst”, zegt Axel Bley, hoofd ontwikkeling logistieke concepten. “Gezien de alsmaar toenemende hoeveelheid onderdelen is de flexibiliteit van het systeem heel belangrijk.”

De robots ontvangen hun opdrachten via wifi en oriënteren zich middels QR-codes op de vloer. Ze kunnen per keer 600 kilo verplaatsen en rijden 3,6 kilometer per uur over aparte paden waar het personeel niet komt. Uiteraard zijn ze ook slim genoeg om zelf op tijd de batterij op te laden in een laadstation. Het systeem wordt voor het eerst gebruikt bij de productie van de Audi A3 en zal vanaf volgend jaar bij steeds meer productielijnen worden ingezet.