18
juni
2007
|
00:00
Europe/Amsterdam

Audi zet zegereeks bij 24 Uur van Le Mans voort

Meer dan 260.000 bezoekers getuige van spectaculaire race
In totaal trok de klassieke race dit jaar meer dan 260.000 bezoekers. Die kregen een wedstrijd te zien die tot de zwaarste in de historie mag worden gerekend. Wisselende weersomstandigheden met enorme regenbuien zowel in de begin- als in de eindfase van de wedstrijd maakten het uitermate lastig voor de coureurs. Zo viel de Audi R10 TDI met startnummer 3 met de jonge coureurs Lucas Luhr, Mike Rockenfeller en Alexandre Pr?mat al na anderhalf uur uit, toen Rockenfeller op de natte baan in de rondte ging en achterwaarts in de vangrails belandde.

Inzet Kristensen, Capello en McNish ondanks 16 uur aan de leiding niet beloond
Ook de inzet van Audi-coureurs Tom Kristensen, Rinaldo Capello en Allan McNish, die meer dan 16 uur lang aan de leiding reden, bleef onbeloond. Op zondagmorgen vroeg raakte het linker achterwiel van de Audi R10 TDI met startnummer 2 los, terwijl Rinaldo Capello aan het stuur zat. De Italiaan, die op zondag zijn 43e verjaardag vierde, kon de auto niet meer op de baan houden en daarmee was de uitval een feit. Zo kon Le Mans-recordwinnaar Tom Kristensen niet zoals velen hoopten zijn achtste Le Mans-overwinning noteren. De Deen, die eind april geblesseerd raakte bij een ongeval in de openingsrace van het Duits toerwagenkampioenschap DTM, maakte op Le Mans zijn comeback en was weer snel als vanouds.

Spannende slotfase door zware regenval
Na het uitvallen van de auto van Kristensen, Capello en McNish namen Frank Biela, Emanuele Pirro en Marco Werner in de Audi R10 TDI met startnummer 1 de leiding over. In de slotfase werd het nog spannend door zeer zware regenval, maar uiteindelijk stuurde Marco Werner om even over drie uur in de middag de Audi als winnaar over de eindstreep met een voorsprong van tien ronden op concurrent Peugeot. Met de zevende overwinning in negen jaar is Audi nu het op twee na succesvolste merk in de 75-jarige historie van de 24 Uur van Le Mans. Alleen Porsche en Ferrari hebben nog vaker gewonnen. "We hebben op het circuit weer eens laten zien dat wij de beste technologie, de beste rijders en het beste team hebben. Iedereen bij Audi kan trots zijn op dit succes", zei Rupert Stadler, voorzitter van de Raad van Bestuur van Audi AG na de finish.