24
september
2007
|
00:00
Europe/Amsterdam

Audi wil sportieve beslissing in titelstrijd DTM

Martin Tomczyk, die de afgelopen twee DTM-races op Zandvoort en op de Nürburgring gewonnen had, veroverde in de kwalificatietraining op het Spaanse circuit voor de tweede maal op rij de pole-position. Ook Timo Scheider kwam in de derde en laatste kwalificatieheat voor de snelste zeven rijders terecht; hij kwalificeerde zich als zevende. In de wedstrijd leidde Tomczyk vanaf de start, totdat hij in de zevende ronde door tweevoudig Formule 1-wereldkampioen Mika Häkkinen van de baan werd gereden. Aanvankelijk kon Tomczyk de race nog voortzetten, maar hij viel uiteindelijk uit nadat de radiateur van zijn Audi A4 DTM bij de botsing beschadigd was geraakt.

Signaal voor faire autosport
Mattias Ekström, de leider in het kampioenschap, was opgeklommen van de tiende naar de zesde plaats en was snel na een vroege eerste pitstop. Bij het inhalen van Daniel la Rosa werd hij hard geraakt door de Mercedes-rijder, die op dat moment zijn pitstop nog moest maken. Daardoor was ook de Zweed uit de race. Een ronde eerder was Tom Kristensen door Mercedes-rijder Gary Paffett in de rondte geduwd. Nadat Timo Scheider en Mike Rockenfeller, die op de derde plaats reed, ook door Mercedes-coureurs van de baan werden gereden, besloot Audi’s sportdirecteur Dr. Wolfgang Ullrich zijn zeven nog resterende auto’s uit de race te halen. Hij nam dit besluit in overleg met Rupert Stadler, voorzitter van de raad van bestuur van Audi AG, als duidelijk signaal om toch vooral faire autosport te bedrijven.

Dr. Wolfgang Ullrich: “Beslissing niet eenvoudig”
“Wat er vandaag op de baan gebeurde was gewoonweg niet aanvaardbaar”, zei Rupert Stadler, die de race vanuit de pitbox van Audi volgde. “Wij gaan ervan uit dat de gemoederen voor de race op Hockenheim wel weer een beetje bedaren en dat de toeschouwers een finale met faire sport te zien krijgen. Het is ook duidelijk dat we bij de DTM betrokken blijven. Maar misschien moeten er wat dingen veranderen.” Audi-sportdirecteur Dr.Wolfgang Ullrich verklaarde: “We hadden ons verheugd op een harde, maar faire race. Maar het leek wel alsof de Merces-rijders elke gelegenheid te baat namen om onze auto’s te elimineren. We wilden harde en faire duels zien, maar dat was niet wat er vandaag gebeurde. Daarom namen we de beslissing om al onze auto’s terug te trekken. Die beslissing was niet eenvoudig, want het kostte ons punten, en misschien zelfs de titel. Maar we wilden een duidelijke boodschap laten horen.”