Leusden,
19
juni
2016
|
21:32
Europe/Amsterdam

Audi voor de 18e keer op het podium in Le Mans

  • Derde en vierde plaats in 24-uursrace
  • Beide Audi R18’s ondanks problemen aan de finish
  • Waardevolle WK-punten voor beide Audi-teams

Voor in totaal 263.500 toeschouwers eindigde Audi als derde en vierde in de 24 Uur van Le Mans en zette daarmee zijn reeks van podiumplaatsen in de klassieke Franse lange-afstandsrace voort.

Na de zware regenval tijdens de trainingsessies moest de race na opnieuw een stortbui op zaterdagmiddag voor het eerst in de historie van het evenement van achter de safety-car worden gestart. De wedstrijd bleef spannend tot het einde: de beslissing viel pas in de laatste ronde. In de slotfase behaalden Audi-rijders Lucas di Grassi, Loïc Duval en Oliver Jarvis met de Audi R18 met startnummer 8 de derde plaats. De Audi met het startnummer 7, bestuurd door Marcel Fässler, André Lotterer en Benoît Tréluyer, eindigde op de vierde plaats. De podiumplaats bij de 18e deelname van Audi in Le Mans sinds het debuut in 1999 was de 18e top-drie-klassering op rij. In totaal behaalde Audi 13 overwinningen in Le Mans.

“Helaas slaagde geen van onze beide auto’s erin om zonder problemen de volledige afstand af te leggen”, verklaarde Audi-sportdirecteur Dr. Wolfgang Ullrich. “We hebben dit weekeinde weer eens gezien waarom Le Mans te boek staat als de zwaarste lange-afstandsrace ter wereld. Ik ben er trots op dat het team erin is geslaagd om ondanks de problemen beide auto’s toch nog aan de finish te brengen, al is dit niet het resultaat waarop we hadden gehoopt.”

In de beginfase reed André Lotterer snel van de vijfde startplaats naar voren, maar een pitstop voor het vervangen van de turbocompressor maakte al snel een einde aan de kansen op de overwinning. De andere Audi in het veld bleef de hele nacht door dichtbij de koplopers, ondanks diverse problemen. Een defecte remschijf met nog vier uur te gaan zorgde echter voor het nodige tijdverlies. Hierna werden als voorzorgsmaatregel ook bij de Audi van Lotterer/Fässler/Tréluyer de remschijven van de voorwielen vervangen.

Zo slaagde Audi erin, beide nieuwe auto’s aan de finish te brengen en zo waardevolle punten voor het WK binnen te halen. Op 24 juli staat de volgende wedstrijd van het WK lange-afstandsracen op de Nürburgring op het programma.