Leusden,
08
januari
2022
|
21:01
Europe/Amsterdam

Audi Sport met RS Q e-tron succesvol op weg in de Dakar Rally

Audi Sport succesvol op weg in Dakar Rally

  • Zes podiumfinishes tot aan de rustdag
  • Eerste dagoverwinning voor Carlos Sainz tijdens derde proef
Samenvatting

De drie Audi’s RS Q e-tron van Audi Sport zijn lekker op weg in de Dakar Rally. Tot aan de rustdag realiseerde het team al zes podiumfinishes in de dagresultaten, de elektrische aandrijfsystemen tonen zich betrouwbaar, Audi Sport is direct tijdens zijn debuut in de rally competitief en het merk onderscheidt zich door als eerste fabrikant met een elektrische auto deel te nemen aan de zwaarste rally ter wereld. Halverwege de Dakar Rally 2022 heeft Audi daarmee zijn innovatiekracht nu al nadrukkelijk bewezen.

“Wat ik van ons team heb gezien tot aan de rustdag van de Dakar Rally heeft grote indruk op me gemaakt,” verklaart Oliver Hoffmann, bestuurslid voor technische ontwikkeling bij Audi AG. “Ons team heeft de Audi RS Q e-tron in recordtijd ontwikkeld en op sportief vlak zijn we direct sterk. Onze coureurs, navigators en het hele team laten een geweldige teamprestatie zien. Bovendien voldoet onze geavanceerde technologie aan de verwachtingen die eraan worden gesteld.”

Dagoverwinning voor Audi RS Q e-tron

Carlos Sainz en navigator Lucas Cruz baarden op de vierde rallydag direct al veel opzien. De drievoudige Dakar-winnaars noteerden de eerste etappezege met de Audi RS Q e-tron op de 338 kilometer lange proef van Al Artawiya naar Al Qaisumah. Daarbij klokten de twee Spanjaarden een gemiddelde snelheid van liefst 138 km/u. Na zeven dagen in de rally tekenden Audi’s coureurs Stéphane Peterhansel, Mattias Ekström en Carlos Sainz al voor één overwinning, twee tweede plaatsen en drie derde plekken in de dagresultaten. 

Elektrische betrouwbaarheid

De technologie van Audi’s rallyauto is extreem complex: voor het eerst combineert het alternatieve aandrijfconcept een elektrische aandrijflijn met een hoogspanningsaccu en een zeer efficiënte energieomvormer. Ondanks een zeer korte testfase werken de systemen van alle drie de auto's probleemloos in de zware dagelijkse woestijnomstandigheden. Ondertussen ontwikkelt het team de auto’s tijdens de rally verder door en hebben de engineers op tal van gebieden al vele verbeteringen aangebracht.

“We waren verrast dat de enige problemen die zich tot dusver voordeden, naar boven kwamen in conventionele technologieën, zoals de ophanging,” licht Stefan Dreyer, hoofd ontwikkeling van Audi Sport toe. “Het is indrukwekkend dat ons innovatieve en zwaar belaste aandrijfconcept tot nu toe feilloos werkt. Tegelijkertijd weten we dat we nog een lange weg te gaan hebben in de rally. Ons doel blijft om met alle drie de auto's over een week in Djedda aan te komen.” 

Na ruim 8.000 kilometer bereiken de deelnemers op 14 januari de eindbestemming van de rally in de havenstad aan de Rode Zee. Momenteel staat Mattias Ekström als beste Audi-coureur op de 14e plaats algemeen, gevolgd door Carlos Sainz op een 25e plek en Stéphane Peterhansel op positie 71.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.