16
april
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Audi presenteert de Audi A8 L

Met een totale lengte van 5267 mm is de Audi 130 mm langer dan de reguliere versie. Ook de wielbasis is met 130 mm gegroeid en bedraagt bij de Audi A8 L 3122 mm. De breedte van de Audi A8 L is gelijk aan die van de andere Audi A8-modellen, maar hij is wel fractioneel (2 mm) hoger. Ten opzichte van zijn directe concurrenten met verlengde wielbasis is de Audi A8 L langer en breder.

Het profiel van de Audi A8 L is nog gestrekter dan dat van de zustermodellen met wie hij onder meer het Audi Space Frame deelt. Een van de specifieke herkenningspunten van de Audi A8 L W12 quattro is de grille, die is uitgevoerd in zwarte hoogglanslak en met verchroomde horizontale spijlen. Ook de luchtinlaten en de buitenspiegels beschikken over chromen accenten. Grille en achterzijde worden gesierd door W12-logo’s. In de achterbumper zijn twee trapeziumvormige uitlaten opgenomen.


Volop ruimte en comfort achterin


De extra lengte van de Audi A8 L W12 quattro komt volledig ten goede aan de achterpassagiers. De grote deuren staan garant voor een makkelijke in- en uitstap en de beenruimte achterin is onovertroffen. De Audi A8 L is standaard voorzien van twee aparte zitplaatsen achterin. Voor nog meer (individueel) comfort is de Audi A8 L te bestellen met volledig elektrische verstelling van die zitplaatsen. Ook kunnen de stoelen worden voorzien van verwarming, ventilatie en een massagefunctie. Een zeer ruime middenconsole met plaats voor (bijvoorbeeld) een koelkast of een opklaptafel is eveneens optioneel en dat geldt ook voor het Rear Seat Entertainment System met twee grote (10,2 inch) beeldschermen. De lichte sfeer in het interieur wordt nog eens extra benadrukt door het optionele gecombineerde glazen schuif kantel dak. De Audi A8 L is in feite niet minder dan een mobiele ‘lounge’, waarin naar wens relaxed gereisd of geconcentreerd gewerkt kan worden.


De Audi A8 L W12 quattro


De Audi A8 L wordt in eerste instantie leverbaar met een grondig herziene W12-krachtbron. De compacte en lichte (247 kg) 6,3-liter motor is nu voorzien van directe brandstofinspuiting en levert maximaal 368 kW (500 pk) en een koppel van maar liefst 625 Nm (bij 3.250 t/min). De prestaties zijn dan ook van sportwagenniveau. De sprint van 0-100 km/h duurt (in alle rust) slechts 4,9 seconden en de topsnelheid is afgeregeld op 250 km/h. Ten opzichte van de vorige W12-motor met een inhoud van 6,0-liter, is het brandstofverbruik met 12% gedaald. De nieuwe Audi A8 L W12 quattro is goed voor een gemiddelde van 12,0 l/100 km (voorganger: 13,6 l/100 km). De W12-krachtbron wint nog eens aan efficiency doordat hij is gekoppeld aan de nieuwe, zeer geavanceerde achttraps tiptronic-transmissie die ook in de overige Audi A8-modellen wordt gebruikt. Uiteraard is de vooruitstrevende quattro-vierwielaandrijving standaard en dat geldt ook voor adaptieve luchtvering met elektronisch geregelde demping. Dit staat garant voor een optimale balans tussen comfort en dynamiek.


Compleet en individueel


De nieuwe Audi A8 L W12 quattro is een toonbeeld van bedieningsgemak. Dat komt mede op het conto van de twee grote centrale displays die 3D-beelden in hoge resolutie kunnen weergeven. Evenals voor de overige A8-modellen is het innovatieve MMI navigatie plus-systeem met MMI touch-bediening via een ‘touchpad’ beschikbaar. Daarnaast is het nieuwe topmodel leverbaar met de modernste assistentiesystemen zoals de adaptieve cruise control, de nachtzicht assistent met voetgangersmarkering en het Audi pre sense veiligheidssysteem, dat in staat is automatisch een noodstop uit te voeren. Andere opties die naadloos bij het luxueuze en hoogwaardige karakter aansluiten, zijn het Bang & Olufsen Advanced Sound system en een rear seat entertainment systeem achterin met online-services van Google. Later dit jaar komt ook een UMTS-module beschikbaar waarbij foto’s en informatie van Go