18
februari
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Audi presenteert Audi A8 L Security

Het uiterlijk van de Audi A8 L Security onderscheidt zich nauwelijks van de reguliere Audi A8 L-modellen. Dat komt vooral door het feit dat al bij de ontwikkeling van de nieuwe Audi A8 rekening is gehouden met een High Security-uitvoering. De Audi A8 L Security wordt gemaakt in een speciale, beveiligde afdeling. Alle modificaties worden met de hand uitgevoerd. Speciaal opgeleide technici hebben daar circa 450 manuren per auto voor nodig. Deze manier van werken geeft een veel beter resultaat dan bepantsering achteraf.



Officieel gecertificeerd

De Audi A8 L Security is na intensieve testen volgens de BRV 2009-richtlijnen gecertificeerd door een Duitse regeringsinstantie. BRV staat voor Bullit Resistant Vehicles ofwel kogelbestendige voertuigen. De explosiebestendigheid van de Audi A8 L is getest volgens de ERV 2010-richtlijnen (ERV: Explosion Resistant Vehicles). Op basis van deze normen is de Audi A8 L Security ingedeeld in de VR 7-klasse. Dit staat voor de meest strikte norm op het gebied van civiele high security-sedans. De bepantsering en de beglazing zijn bijvoorbeeld in staat zware NAVO-munitie te weerstaan. Op sommige plekken is de bepantsering van de Audi A8 L Security goed voor indeling in de VR 9 en VR 10-klasse.

 

Aanpassingen

De effectiviteit van de bepantsering van de Audi A8 L Security is te danken aan de toepassing van zeer sterke materialen zoals gepantserd staal, aramidevezels, keramiek speciale aluminiumlegeringen en glas dat uit diverse lagen bestaat. Al deze vormen van ‘interne’ bepantsering wegen samen 720 kg.

In de aluminium dorpels van de Audi A8 L Security zijn massieve stalen elementen opgenomen. Deze bieden extra bescherming tegen explosieve wapens. Uiteraard is ook de wagenvloer gepantserd. De Audi A8 L kan hierdoor zelfs een aanval met een militaire handgranaat weerstaan. Zelfs een explosie zoals die wordt uitgevoerd in het kader van het certificeringprogramma, levert voor de inzittenden van de Audi A8 L Security geen levensbedreigende situatie op. Alle ramen zijn gemaakt van speciaal glas met een polycarbonaat laag aan de binnenzijde. Dit voorkomt versplintering. Het speciale glas zorgt voor een gewichtstoename van circa 300 kg. Het speciale sluitsysteem voor de deuren (met de mogelijkheid om de deur in elke gewenste positie geopend te houden) is standaard. Het extra gewicht hiervan bedraagt 360 kg. Ondanks het zeer hoge veiligheidsniveau is de Audi A8 L Security een relatief lichte auto.



Communicatiebox


De zwaar bepantserde communicatiebox in de bagageruimte is een essentieel onderdeel als het gaat om de veiligheid van de inzittenden. Hierin zijn namelijk de aansturing van de communicatie- en elektronicasystemen ondergebracht. Een tweeweg communicatiesysteem is standaard. Hierdoor zijn inzittenden in staat om met gesloten ramen te communiceren met de buitenwereld. Daartoe is in de grille een luidspreker opgenomen en zowel in in – als exterieur zijn microfoons aanwezig.



Gepatenteerd emergency exit-systeem


Optioneel is de Audi A8 L te voorzien van een door Audi gepatenteerd emergency exit-systeem. Als de bestuurder of de passagier een noodknop bedient en vervolgens een van de deurhendels aantrekt, wordt de deur door middel van pyrotechnische schroeven in de scharnieren losgemaakt van de carrosserie. De desbetreffende deur kan vervolgens eenvoudig naar buiten worden geduwd. Een andere bijzondere veiligheidsvoorziening is het brandblussysteem dat via hittesensors of een drukknop wordt bediend. Het vuurdovende materiaal is opgeslagen is twee speciale tanks die zijn ondergebracht in de bagageruimte. Het blusmateriaal wordt via in de wielkasten maar ook tegen de ondervloer, de tank en in de motorruimte gespoten. De Audi A8 Security is ook te leveren met een noodvoorziening voor frisse lucht. Deze werkt met behulp van twee zuurstofpatronen. Na een druk op een speciale knop voeren ventilatoren in de dakbekleding frisse lucht naar binnen. De zuurstofhoeveelheid is voldoende om een gevaarlijke zone door te komen, ook al omdat giftige gassen geen kans krijgen tot het interieur door te dringen. Daarbij is de Audi A8 L Security leverbaar met security start (starten van de motor door middel van een radiosignaal), een systeem dat rook aan het interieur ontrekt, LED-signaalverlichting, een sirene en zwaailicht, voorbereiding voor professionele radiocommunicatie, een datarecorder voor ongevallen etc. Uiteraard kunnen ook individuele veiligheidswensen in behandeling worden genomen.



Krachtige W12

De Audi A8 L Security wordt geleverd met de direct ingespoten W12 benzinemotor met een vermogen van 368 kW / 500 pk. Ondanks het extra gewicht zijn de prestaties van hoog niveau. De sprint van 0-100 km/h duurt 7,3 seconden. De topsnelheid is begrensd op 210 km/h om de banden zo veel mogelijk te ontzien. Het gemiddelde verbruik bedraagt 13,5 l/100 km - een uitzonderlijk lage waarde in het segment van gepantserde auto’s. Volgend jaar volgt een motorisering waarmee het gemiddelde verbruik van de Audi A8 L Security uitkomt op 10-11 l/100km.

De standaarduitrusting van de Audi A8 L Security is even weldadig als die van de reguliere Audi A8 L-versies. De levering van de High Security uitvoering van de Audi A8 L start aan het einde van de zomer. Audi ondersteunt toekomstige kopers met een breed scala aan services waaronder een speciale training voor zowel bestuurder als eigenaar.