29
augustus
2008
|
00:00
Europe/Amsterdam

Audi ontwikkelt race-uitvoering van de R8

“De R8 is de eerste in serie geproduceerde Audi die de naam en het DNA van een succesvolle raceauto draagt. Daarmee vormt deze auto een uitstekende basis waarop we ons eerste grotere klantensportprogramma kunnen bouwen”, zegt Audi-sportdirecteur dr. Wolfgang Ullrich. “Sinds de introductie van de R8 zijn we bestookt met verzoeken voor een raceversie. Met de Audi R8 bieden we klanten een raceauto aan die beschikt over hoogwaardige techniek en de voor Audi typische kwaliteit, maar tegelijkertijd eenvoudig te bedienen is.”


GT3-reglement maakt inzet in tal van kampioenschappen mogelijk

De uitvoering van de Audi R8 volgens het internationaal geldende GT3-reglement van de mondiale autosportfederatie FIA maakt het mogelijk om de auto in tal van nationale en internationale kampioenschappen in te zetten. Omdat het reglement geen vierwielaandrijving toelaat, is de R8 zoals bij GT’s gebruikelijk voorzien van achterwielaandrijving. Voor de overbrenging zorgt een nieuw ontwikkelde sequentieel geschakelde zesversnellingsbak, terwijl voor de wielophanging vrijwel uitsluitend standaard onderdelen gebruikt zijn. Met het oog op veiligheid zijn diverse extra voorzieningen ingebouwd, terwijl de gewijzigde frontpartij en de grote achtervleugel zorgen voor meer neerwaartse druk.


Ontwikkeld onder leiding van Audi Sport

De wedstrijduitvoering van de Audi R8, die de interne projectcode “R16” draagt, is ontwikkeld onder leiding van Audi Sport. Medio augustus legde Audi-fabriekscoureur Frank Biela zonder problemen de eerste meters met de auto af tijdens de zogeheten “roll-out”. In het seizoen 2009 zal als test aan een aantal races worden deelgenomen. De levering aan klanten begint in het najaar van 2009. De productie van de auto’s is een gezamenlijk project van Audi Sport en quattro GmbH dat in Neckarsulm ook zorgt voor de serieproductie van de straatversie van de R8. Een deel van de raceauto’s wordt ook gemaakt bij Audi Hungaria Motor Kft. in het Hongaarse Györ.