18
augustus
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Audi kijkt uit naar DTM-race op Zandvoort

Twee weken na de vorige wedstrijd op de Nürburgring staat nu dus Circuit Park Zandvoort op de kalender en 14 dagen later komt de serie in actie op het circuit van Brands Hatch in Groot-Brittannië. Het gastoptreden van de DTM in Nederland is voor de meeste rijders één van de hoogtepunten van het seizoen. “Zandvoort is voor ons als coureurs een echte uitdaging”, vertelde de Brit Oliver Jarvis, die namens Audi aanwezig was tijdens de officiële persconferentie op de dinsdag voorafgaand aan het evenement bij Beachclub “The Spot” op het Zandvoortse strand. “Want het ruim vier kilometer lange circuit door de duinen vergt veel stuurmanskunst.’


Audi-coureur Oliver Jarvis wil in Zandvoort op het podium

Jarvis heeft goede herinneringen aan Zandvoort: vorig jaar behaalde hij er met zijn Audi uit 2008 de pole-position. Daarmee was hij de eerste coureur in de historie van de ‘nieuwe’ DTM die dat met een auto uit het vorig seizoen deed. In de race eindigde Jarvis als tweede. “Als het even kan, wil ik komend weekeinde die resultaten minstens herhalen”, aldus Jarvis strijdlustig. Dit seizoen promoveerde hij naar actueel materiaal, maar tot nu toe had hij nog wat problemen met de aanpassing. “Zandvoort is een circuit dat mij heel erg ligt, hopelijk kan ik hier mijn eerste podiumplaats van het seizoen behalen”, zei de Brit. De race van aanstaande zondag (start 14.00 uur, live te zien via ARD) is overigens niet de enige reden dat Jarvis uitkijkt naar Zandvoort. Vorig jaar maakte de Brit in Zandvoort kennis met het kitesurfen, en dat is sindsdien zijn tweede grote passie. “Vandaar dat ik graag al een paar dagen eerder naar Zandvoort ben gekomen”, verklaarde hij.


Vele successen voor Audi op Circuit Park Zandvoort

In de afgelopen jaren behaalde Audi tijdens de DTM-races op Circuit Park Zandvoort vele fraaie successen. Zo behaalde de Zweed Mattias Ekström er in 2002 zijn eerste race-overwinning in de DTM, terwijl zijn toenmalige teamgenoot Laurent Aiello tijdens datzelfde weekeinde op Zandvoort DTM-kampioen werd. Ekström stond ook in zijn kampioensjaar 2004 en in 2008 op de hoogste trede van het DTM-erepodium in Zandvoort. In 2008 was er zelfs een viervoudige zege voor Audi-coureurs op het 4,3 kilometer lange circuit in de duinen. Tussentijds waren er nog DTM-overwinningen voor Audi op Zandvoort in 2006 door Tom Kristensen en in 2007 door Martin Tomczyk.


Drie dagen DTM-actie op Zandvoort

De DTM-coureurs komen drie dagen lang in actie op Circuit Park Zandvoort. Op vrijdag is er een ‘roll-out’ van 30 minuten en een vrije training van anderhalf uur. Op zaterdagochtend volgt opnieuw een vrije training van 90 minuten, waarna tijdens de kwalificatie in de middag de startplaatsen voor de race worden verdeeld. Op zondagochtend is er een 30 minuten durende ‘warm-up’ als laatste voorbereiding, waarna op zondagmiddag om 14.00 uur de race van start gaat. De wedstrijd gaat over 42 ronden en tijdens de race moeten alle coureurs twee keer een pitstop met verplichte bandenwissel maken. Voor Audi rijden Mattias Ekström, Oliver Jarvis, regerend kampioen Timo Scheider en Martin Tomczyk elk met een Audi A4 DTM uit 2009 bij het Audi Sport Team Abt Sportsline. Voor het Audi Sport Team Phoenix rijden Alexandre Prémat en Mike Rockenfeller, terwijl Katherine Legge en Markus Winkelhock uitkomen voor het Audi Sport Team Rosberg. Deze vier coureurs racen met een Audi A4 DTM uit 2008, evenals DTM-debutant Miguel Molina, wiens auto wordt ingezet onder de vlag van het Audi Sport Rookie Team Abt.