16
juli
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Audi introduceert de Audi A5 Sportback

De Audi A5 Sportback valt op door zijn progressieve styling met fraaie proporties. Zijn elegante, lange daklijn en de gewelfde schouderlijn springen direct in het oog. In combinatie met de lange wielbasis (2,81 m), de korte carrosserie-overhangen en de grote spoorbreedte is hij een uitermate krachtige verschijning. De standaard 17 inch lichtmetalen wielen onderstrepen het sportieve karakter nog eens extra en dat geldt ook voor andere details. Zo is de C-stijl bijzonder elegant vormgegeven - het derde zijruitje met de opgaande lijn aan de achterzijde is een hommage aan de illustere Audi 100 Coupé S uit 1969. Aan de achterzijde valt de fraai geïntegreerde achterspoiler op. De strakke, horizontale lijnvoering en de diffuser benadrukken de breedte van de Audi A5 Sportback extra.

Het hightech-karakter van de Audi A5 sportback wordt onder meer zichtbaar door de standaard dagrijverlichting. Bij de modellen met Xenon plus-verlichting is deze dagrijverlichting evenals de verlichting aan de achterzijde uitgevoerd in LED-techniek. De Audi A5 Sportback is 4.711 mm lang, 1.854 mm breed en 1.391 mm hoog. De Cw-waarde bedraagt slechts 0,29.Sterk, stevig en lichtHet koetswerk van de Audi A5 Sportback is uitermate stijf dankzij de toepassing van onder meer geavanceerde ‘high-strength-staalsoorten’ die onder hoge temperaturen (950 graden Celsius) hun definitieve vorm krijgen. Deze staalsoorten zijn niet alleen bijzonder sterk, maar ook licht. Hierdoor en door de consequente toepassing van andere lichtgewicht materialen (de voorste spatborden zijn bijvoorbeeld van aluminium) weegt een Audi A5 Sportback 2.0 TFSI slechts 1.500 kg. De stevige structuur van de Audi A5 Sportback vertaalt zich bovendien in optimaal rijcomfort, een dynamisch weggedrag en een hoog veiligheidsniveau.Vierzitter met ruimteDe Audi A5 Sportback biedt vier inzittenden alle ruimte en comfort. Door de lage zitposities is de hoofdruimte zowel vóór- als achterin vergelijkbaar met die van de Audi A4. En dankzij de lange wielbasis is er voor alle inzittenden volop beenruimte. De stoelen voorin zijn sportief van snit. Als optie zijn verwarmde en/of geventileerde stoelen beschikbaar. Vanwege de stijlloze portierramen, profiteren alle inzittenden van het authentieke coupégevoel.

De grote achterklep met elektrische ontgrendeling van de Audi A5 Sportback biedt toegang tot een bagageruimte met een inhoud van 480 liter. Door de achterstoelen neer te klappen, kan dit worden vergroot tot 980 liter. Een ingenieuze, uit twee delen bestaande afdekking onttrekt de inhoud van de bagageruimte aan al te nieuwsgierige blikken.De kracht van TDIBij de start van de levering eind oktober is de Audi A5 Sportback leverbaar met vier TDI- en drie FSI-motoren. De Audi A5 Sportback is in eerste instantie leverbaar met de 2.0 TDI (125 kW/170 pk) die hoge prestaties (0-100 in 8,7 seconden, top 228 km/h) koppelt aan een gemiddeld verbruik van slechts 5,2 l/100 km. Dit komt overeen met een C02-uitstoot van 137 g/km. Deze uitvoering beschikt standaard over een handgeschakelde zesversnellingsbak en voorwielaandrijving - de versie met quattro permanente vierwielaandrijving volgt in een later stadium en dat geldt ook voor de Audi A5 Sportback met de 105 kW/143 pk sterke 2.0 TDI met de traploze multitronic-transmissie. Deze uitvoering is wel bestelbaar, echter zijn er nog geen prijzen bekend.

Voor de Audi A5 Sportback staan ook twee V6 TDI-motoren ter beschikking. De 2.7 V6 TDI levert een vermogen van 140 kW/190 pk en een koppel van 400 Nm. Daarmee is hij goed voor een topsnelheid van 235 km en een sprint van 0-100 km/h in 8,2 seconden. Desondanks bedraagt het gemiddelde verbruik slechts 6,0 l/100 km. Deze motor wordt standaard geleverd met een handgeschakelde zesversnellingsbak. Ook is er een traploze mu