07
juli
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Audi design krijgt vleugels

De klassieke concertpiano dankt zijn goede eigenschappen aan een strakke relatie tussen vorm en functie. Tornen aan de vorm betekent in de meeste gevallen direct een minder goed geluid. Daarom heeft Audi Design München vanaf de start van het project nauw samengewerkt met de specialisten van Bösendorfer uit het Oostenrijkse Wenen. Het belangrijkste uitgangspunt daarbij was dat Audi alle vrijheden op designgebied kreeg, zolang dit maar geen negatieve invloed zou hebben op de excellente geluidskwaliteit die de piano’s van Bösendorfer kenmerkt. Overigens is het niet toevallig dat Audi Design zich op het ontwerpen van een concertpiano heeft gestort. Audi organiseert al jarenlang jazz-meetings in het Audi Forum in Ingolstadt. Hier zal de Audi Design grand piano in de toekomst ook ingezet worden.


Het Audi design DNA


Het designteam was bij het ontwerpen van de Audi Design grand piano aan strenge regels en eisen gebonden. Het team zag deze restricties echter uitsluitend als een manier om de creativiteit te stimuleren. Dat leidde tot een piano die al op het eerste gezicht compleet anders is. De Audi Design grand piano kenmerkt zich door een scherpe lijnvoering, het ontbreken van decoraties en de logische plaatsing van alle onderdelen. Bijzonder opvallend is het deksel dat naadloos tot de bodem reikt. Van bovenaf is goed te zien dat dit deksel perfect is geïntegreerd in de behuizing. Het gebruik van aluminium dient verschillende doelen. Ten eerste maakt het het ontwerp ‘lichter’ en ten tweede geeft het de piano een hightech-uitstraling. Ook op deze manier toont de Audi Design grand piano zijn verwantschap met de auto’s van het merk met de vier ringen. In ergonomisch opzicht gaan vorm en functie bij dit unieke instrument eveneens een perfect huwelijk aan. Zo is de ruimte onder de toetsen op elegante wijze afgerond. Dat zorgt voor stevigheid, maar de ronde vorm is ook vriendelijk voor de knieën van de pianist.


De kleur van Audi


Wat verder opvalt, is het kleurgebruik á la Audi. De buitenzijde is weliswaar in klassiek pianozwart uitgevoerd, maar door het deksel te openen wordt zichtbaar dat het frame grijs is in plaats van de gebruikelijke bronskleur. Het dempingsvilt op zijn beurt is wit in plaats van het traditionele wijnrood. De Audi-signatuur wordt bovendien zichtbaar gemaakt door het insert ‘Audi design’ dat is uitgevoerd in gepolijst edelstaal. Uiteraard staat de aanduiding ‘Bösendorfer’ midden boven de toetsen.


Goede vibraties


De technici van Bösendorfer zijn er samen met de ontwerpers van Audi Design in geslaagd de complexe techniek van hun piano’s zonder enige vorm van compromis samen te laten smelten met het typerende design van Audi. Dat maakt de Audi Design grand piano niet alleen tot een feest voor het oog, maar ook tot een muziekinstrument met een perfecte akoestiek en geluidskwaliteit.


Onthulling op de honderdste verjaardag van Audi


De Audi Design grand piano wordt op 16 juli aanstaande onthuld tijdens de feestelijkheden die worden georganiseerd ter ere van het honderdjarig bestaan van Audi. De piano zal in beperkte oplage worden geproduceerd tegen een verkoopprijs van circa € 100.000,-. Bestellen is mogelijk via audi@bosendorfer.com.