19
oktober
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Audi Design Award 2009 voor The Flying Grass Carpet

De Audi Design Award, de enige Nederlandse publieksprijs op het gebied van design, werd voor de derde maal uitgereikt. De prijs is één van de onderscheidingen bij de Dutch Design Awards, de grootste designwedstrijd van Nederland. In tegenstelling tot de andere categorieën bij de Dutch Design Awards is bij de Audi Design Award de stem van het publiek doorslaggevend. Een vakjury onder leiding van schoenontwerper Floris van Bommel maakte een keuze uit de ruim 600 ontvangen inzendingen. Vervolgens kon het publiek stemmen op één van de zes genomineerde ontwerpen voor een consumentenproduct of een publieke faciliteit.


Genomineerde inzendingen

De geselecteerde ontwerpen waren:


• Beeldverhaal L’enfant et les sortilèges van Maurice Ravel - Firma Rieks Swarte.

• Garderobe in museum Boijmans van Beuningen (Merry-go-round coat rack) - Studio Wieki Somers.

• LED-wand (Moodwall) - Urban Alliance.

• Porcelain table ware - Aldo Bakker.

• Verplaatsbaar stadspark (The Flying Grass Carpet) - Eddy Kaijser, Bert Cardinaal & Nadine Roos.

• Vier filmklokken (Real Time) - Maarten Baas.


Duizenden stemmenStemmen konden worden uitgebracht via de website van de Dutch Design Awards en bij een stand van de Audi Design Award in de vestiging van De Bijenkorf in Eindhoven, waar alle zes de genomineerde ontwerpen te zien waren. In totaal werden zo enkele duizenden stemmen uitgebracht, waarbij het ontwerp “The Flying Grass Carpet”, het verplaatsbare stadspark van Eddy Kaijser, Bert Cardinaal en Nadine Roos, als winnaar uit de bus kwam. Bij het winnende ontwerp gaat het om een kunstgraskleed dat als eenvoudig te verplaatsen stadspark dienst kan doen. De jury omschreef het als een mooie oplossing voor de stad als een plek voor socialiteit en ontmoetingen. Door de schaalgrootte en het materiaalgebruik zijn vele toepassingen op onverwachte stedelijke plekken mogelijk.


Audi voor derde maal sponsorAudi was dit jaar voor de derde achtereenvolgende keer sponsor van de publieksprijs bij de Dutch Design Awards. Dat Audi en design goed samengaan, is genoegzaam bekend, want de factor design speelt bij Audi als prominent merk in het premium-segment een zeer belangrijke rol. De betrokkenheid komt ook op andere manieren tot uiting. In Nederland ondersteunt Audi naast de Audi Design Award bijvoorbeeld ook het Stedelijk Museum in Amsterdam.Bijschrift foto 1 (vlnr): Gerard Jansen (Directeur Audi), Eddy Kaijser (winnar Audi Design Award 2009), Andrea van der Pol (presentatrice), Floris van Bommel (juryvoorzitter Audi Design Awards). Foto: Bram Saeys

Bijschrift foto 2: Flying Carpet