23
augustus
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Audi-coureurs scoren volop punten in DTM-race Zandvoort

Timo Scheider was verreweg de snelste man tijdens het jaarlijkse gastoptreden van de DTM op Circuit Park Zandvoort. In de kwalificatietraining veroverde hij de pole-position. Voor Scheider was het al de derde keer dat hij op Zandvoort in de kwalificatietraining van de DTM de snelste tijd reed. “Op Zandvoort heb ik nog nooit gewonnen, het zou wel mooi zijn als dat dit jaar lukt. Maar ik ben al blij met mijn behaalde pole”, aldus Scheider.


Goede strategie en snelle rondetijden helpen Scheider aan derde plaats

Bij de start van de race liet Scheider echter de motor van zijn auto afslaan, waarop hij terugviel naar de tiende plaats. Dankzij een bijzonder geslaagde strategie en zeer snelle rondetijden wist de Duitse coureur nog op te klimmen naar de derde plaats, waarmee hij de best geklasseerde Audi-rijder was. Met zijn snelste rondetijd van 1.32,967 minuten verbeterde Timo Scheider ook het ronderecord voor DTM-auto’s op Circuit Park Zandvoort dat eerder in handen was van Audi-coureur Tom Kristensen.


Ekström verkleint achterstand, Molina komt sterk voor de dag

Achter Timo Scheider eindigde Mattias Ekström op de vierde plaats. De Zweed, die de DTM-race op Zandvoort al drie keer won, blijft daarmee de best geklasseerde Audi-coureur in de tussenstand van het kampioenschap. Met zijn klassering op Zandvoort wist Ekström zijn achterstand op de leider in het rijdersklassement Bruno Spengler te verkleinen. De Spaanse DTM-debutant Miguel Molina leverde tijdens zijn eerste optreden op Circuit Park Zandvoort een bijzonder sterke prestatie door met zijn Audi A4 DTM uit 2008 als vijfde te eindigen. Voor Molina was dat zijn tot nu toe beste score van het seizoen. Hij was tevens de best geklasseerde rijder met een één jaar oude auto. In de kwalificatietraining zorgde Molina ook al voor een verrassing met de vierde startplaats.


Punten voor alle coureurs van het Audi Sport Team Abt Sportsline

De Brit Oliver Jarvis, vorig jaar de beste Audi-coureur in de DTM-race op Zandvoort, werd ditmaal als zesde geklasseerd. Martin Tomczyk, die in de slotfase van de race werd geraakt door een concurrent, eindigde als achtste. Met Scheider, Ekström, Molina, Jarvis en Tomczyk eindigden alle vijf de coureurs van het Audi Sport Team Abt Sportsline op Zandvoort in de punten, wat in een competitieve serie als de DTM als een zeer opmerkelijke prestatie mag worden beschouwd.


De overige Audi coureurs

Minder goed verliep de race voor de overige Audi-coureurs. De Fransman Alexandre Prémat maakte een valse start en moest daarvoor als straf eenmaal extra door de pitstraat rijden. Hij werd uiteindelijk als elfde geklasseerd. Zijn teamgenoot bij het Audi Sport Team Phoenix werd aangereden door een andere coureur, ging in de rondte en werd zo slechts 13e, een plaats vóór de Britse Katherine Legge, die het duel van de beide vrouwelijke coureurs in de DTM in haar voordeel wist te beslissen. Legges teamgenote in het Audi Sport Team Rosberg, de Duitser Markus Winkelhock, kon niet van start gaan nadat in de zogeheten ‘informatieronden’ voorafgaand aan de race de cardanas van zijn Audi A4 DTM was gebroken.


Uitslag voorlopig onder voorbehoud

De uitslag van de DTM-race op Zandvoort blijft voorlopig onder voorbehoud, omdat er nog een onderzoek plaatsvindt naar één van de banden van de auto van Timo Scheider. Daarop ontbrak de verplichte registratiecode, en bandenleverancier Dunlop onderzoekt nu hoe deze code kon losraken. Na analyse zal de officiële uitslag een dezer dagen worden gepubliceerd. De volgende DTM-race wordt op 5 september verreden op het circuit van Brands Hatch in Groot-Brittannië.