20
juli
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Audi-coureurs op podium in DTM-race ZandvoortOliver Jarvis was misschien wel de man van het weekeinde op Zandvoort. Hij was al de snelste in de vrije training op zaterdagochtend en enkele uren later schreef hij geschiedenis door in de kwalificatietraining de pole-position voor zich op te eisen. Voor Jarvis, met 25 jaar de jongste fabrieksrijder in het Audi-kader, was het zijn eerste pole-position in de DTM. Het meest bijzondere aan zijn prestatie was echter dat hij de eerste rijder in de historie van de DTM was die de snelste kwalificatietijd realiseerde met een één jaar oude auto.


Jarvis lang op kop


In de race pakte Jarvis met een uitstekende start meteen de leiding en verdedigde die positie met verve. Ook na de eerste van de twee verplichte pitstops kwam Jarvis weer voor de uiteindelijke winnaar Gary Paffett de baan op. Enkele ronden later maakte hij bij het uitkomen van de Arie Luyendijkbocht, de laatste bocht voor het rechte stuk van start en finish, echter een klein foutje, waardoor hij uiteindelijk de leiding verloor. “Jammer, want ik had vandaag kunnen winnen”, verklaarde Jarvis achteraf.


Tweede podiumplaats van het seizoen voor Jarvis


Na zijn korte uitstapje werd Jarvis direct door zijn team naar binnen geroepen voor de tweede bandenwissel. Daardoor moest hij lange tijd op zijn derde en laatste set banden rijden en dat was de reden dat hij in de slotfase het hoge tempo niet meer volledig kon vasthouden. Jarvis werd uiteindelijk als derde geklasseerd en stond daarmee voor de tweede maal dit seizoen op het podium.


Mattias Ekström in slotfase snel


Mattias Ekström kwam als tweede over de eindstreep en was daarmee de best geklasseerde Audi-rijder. Hij was als negende gestart en kon dankzij een goede tactiek naar voren rijden. “Tactiek en strategie zijn wezenlijke onderdelen van de autosport”, verklaarde Audi-sportdirecteur dr. Wolfgang Ullrich. “Mattias was in de slotfase heel snel en het is logisch dat de andere Audi-rijders hem toen niet teveel in de weg hebben gelegd en onnodig veel risico namen.” Ekströms teamgenoot Martin Tomczyk werd als vierde geklasseerd, achtvoudig Le Mans-winnaar Tom Kristensen werd achtste.


De uitslag van de DTM-race op Zandvoort heeft nog een voorlopige status vanwege lopend onderzoek van de sportcommissarissen.