14
juli
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Audi als favoriet naar DTM-race Zandvoort

Audi heeft maar liefst drie coureurs in de gelederen die al op Zandvoort hebben gewonnen. Tom Kristensen won er in 2006 en Martin Tomczyk zegevierde in 2007. De succesvolste Audi-coureur op Zandvoort is echter tweevoudig all-over DTM-kampioen Mattias Ekström: in 2002, 2004 en 2008 kwam de Zweed op Zandvoort als winnaar over de eindstreep. Daarmee is hij de enige rijder in de DTM die meer dan één keer op Zandvoort heeft gewonnen. “Zandvoort is een van mijn favoriete circuits. Er zijn veel mooie bochten in fraaie combinaties, er zijn hoogteverschillen, de baan heeft een heerlijk ritme. Bovendien is Zandvoort een van de weinige circuits waar je goed kunt inhalen en ook vanaf een slechte startplaats kunt winnen”, zegt Ekström over het Nederlandse circuit.


Timo Scheider wil voorsprong vergroten


Slechts één rijder in het Audi Sport Team Abt Sportsline wacht nog op zijn eerste overwinning op Zandvoort: Timo Scheider. De regerend DTM-kampioen komt nu als leider in de tussenstand van het kampioenschap naar Zandvoort, waar hij al twee keer vanaf de pole-position mocht starten. “Zandvoort behoort tot mijn favoriete circuits, misschien is het wel mijn lievelingscircuit. Ik heb er altijd goede races gereden. Met zijn vele snelle bochtencombinaties heeft het circuit zijn speciale karakter. Ik ben blij dat ik als leider in het kampioenschap naar Zandvoort kom, en ik zou graag met meer dan één punt voorsprong weer willen vertrekken”, aldus Scheider. Voor zijn teamgenoot Tom Kristensen wordt de race van komende zondag naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste optreden op Circuit Park Zandvoort. De Deen heeft aangekondigd dat hij aan het eind van dit seizoen een punt zet achter zijn loopbaan in de DTM en dat hij zich vanaf volgend jaar volledig gaat concentreren op het racen met sportwagens.


Ook goede kansen voor rijders met ‘Jahreswagen’


Ook de Audi-coureurs met een auto van vorig jaar, de zogeheten ‘Jahreswagen’, hebben goede kansen op Zandvoort. De beide Duitsers Mike Rockenfeller en Markus Winkelhock rijden voor het Audi Sport Team Rosberg, de Brit Oliver Jarvis en de Fransman Alexandre Prémat komen uit voor het Audi Sport Team Phoenix en het team Abt Sportsline zet onder de naam Audi Sport Team Abt Lady Power een Audi A4 DTM uit 2008 in voor de Britse Katherine Legge. De drie coureurs van het Audi-klantenteam Kolles-Futurecom TME, de Deen Christian Bakkerud, de Duitser Johannes Seidlitz en de Tsjech Tomáš Kostka, rijden met een Audi A4 DTM uit 2007.


Drie dagen actie


De DTM op het Circuit Park Zandvoort begint op vrijdag met de ‘roll-out’, een functietest van een half uur. Op zaterdagochtend is er een vrije training van 150 minuten, vanaf 13.30 uur gevolgd door de kwalificatietraining, waarin de startplaatsen voor de wedstrijd worden verdeeld. De race begint op zondag om 14.00 uur en gaat over een afstand van 41 ronden.