12
januari
2014
|
09:14
Europe/Amsterdam

Audi allroad shooting brake: compacte concept met een visie

De Audi allroad shooting brake is compact: 4,20 m lang, 1,85 m breed en 1,41 m hoog. De wielbasis is met 2,51 m zeer royaal. In het uiterlijk gaan typische e-tron designelementen als de dunne chroomstrips in de grille smaakvol samen met quattro-details als de platte dubbele koplampen. In dat opzicht volgt het studiemodel de lijn die werd ingezet met de Sport quattro concept (IAA 2013). De koplampen maken gebruik van matrix LED-technologie – de meest geavanceerde autoverlichting van het moment. Het profiel van het studiemodel is krachtig door de korte overhangen, de gestrekte daklijn en de markante C-stijlen. In de rechterstijl is de tankklep geïntegreerd en aan de andere kant bevindt zich de laadopening achter een soortgelijk klepje. De finishing touch van het uiterlijk bestaat uit grote (19 inch) lichtmetalen wielen met centrale sluiting, twee forse uitlaatpijpen, de open achterspoiler én de toepassing van hoogwaardige materialen als aluminium en CFRP (Carbon Fiber Reinforced Polymer).Hightech cockpit

De allroad shooting brake is een vierzitter met sportstoelen voorin. De easy entry-functie zorgt voor een makkelijke instap naar achteren. De leuning van de zitplaatsen achterin zijn eenvoudig neer te klappen. Het interieur valt op door diverse slimme oplossingen. Zo is de bediening van de airconditioning geïntegreerd in de ronde uitstroomopeningen. Ook kleine displays die bijvoorbeeld de gekozen temperatuur weergeven, zijn hierin ondergebracht.

De bediening van Audi’s MMI (Multi Media Interface) is nu nog eenvoudiger dankzij een menustructuur die lijkt op die van smartphones. Het dashboard is pure hightech: de traditionele ‘klokken’ zijn vervangen door een groot (12,3 inch) display met haarscherpe (3D-)weergave. Standaard geeft dit display het functioneren van het plug-in hybride-systeem weer en is er een belangrijke rol voor de snelheidsmeter. In infotainment-modus ligt de nadruk op weergave van de navigatie en in sportmodus komt de toerenteller prominent naar voren. Op deze manier maakt bedieningsgemak plaats voor bedieningsplezier.Audi e-tron quattro

De aandrijflijn van de allroad shooting brake is zeer vooruitstrevend. De circa 1.600 kg wegende concept car heeft plug-in hybride-technologie waarbij een 2.0 TFSI benzinemotor samenwerkt met een schijfvormige elektromotor die is geïntegreerd in de e-S tronic-transmissie (shift by wire). Deze versnellingsbak stuurt de aandrijfkracht naar de voorwielen. De achteras beschikt over een eigen elektromotor die de achterwielen kan aandrijven. Een geavanceerd regelsysteem detecteert automatisch de omstandigheden waarbij dat nodig is, zoals glad wegdek of in licht terrein. Deze aandrijfvorm wordt e-tron quattro genoemd. Het systeemvermogen van de allroad shooting brake bedraagt 300 kW/408 pk en het koppel 650 Nm. De sprint van 0-100 neemt slechts 4,6 s in beslag en de topsnelheid is afgeregeld op 250 km/h. Desondanks komt het gemiddelde verbruik uit op slechts 1,9 l/100 km volgens ECE-norm (CO2: 45 g/km).Verschillende rijmodi – ook volledig elektrisch

De bestuurder van de allroad shooting brake heeft keuze uit verschillende aandrijfvormen. Om te beginnen is volledige elektrische aandrijving mogelijk (EV-modus). Daarvoor wordt de elektromotor achter (85 kW/115 pk, 270 Nm) ingezet. Deze wordt gevoed door een vloeistofgekoelde lithium-ion batterij met een capaciteit van 8,8 kWh. De elektrische actieradius (lokaal emissievrij) bedraagt 50 km. In EV-modus is de topsnelheid begrensd op 130 km/h.

In hybride-modus is de aandrijflijn afgestemd op maximale efficiency. Daartoe kunnen de TFSI en de elektromotoren verschillende ‘samenwerkingsvormen’ aangaan. In veel gevallen zal de elektromotor achter daarbij fungeren als generator die de batterij oplaadt en zodoende de elektrische actieradius verlengt.

In ‘Sport’ komt het volledige systeemvermogen beschikbaar. Als de bestuurder vermogen ‘vraagt’, schakelt de elektromotor achter bij en verzorgt zo een boost-functie.

Afhankelijk van de rijomstandigheden kan het loslaten van het gaspedaal ertoe leiden dat alle motoren van elkaar worden losgekoppeld. Dit leidt tot ‘coasting’ zonder uitstoot van schadelijke gassen. Ook kan er gebruik gemaakt worden van regeneratie van remenergie. De energie die vrijkomt bij het remmen/uitrollen wordt omgezet in elektriciteit, die naar de batterij wordt gevoerd. In het MMI kan de bestuurder kiezen voor diverse modi die het laden van de batterij bevorderen.De presentatie van de Audi allroad shooting brake in Detroit is op 13 januari om 18.55 uur (Nederlandse tijd) live te volgen via http://www.audimedia.tv/ of op Facebook via http://bit.ly/AudiLivestream.