Audi A6 en A8 Hybrid op ‘ecomobiel 2012’ in Rotterdam
De Audi Q5 is een ruime vijfzits SUV met tal van toepassingsmogelijkheden. De complete Q5-lijn is onlangs ingrijpend vernieuwd. Vooral de dynamiek en de efficiency zijn naar een nog hoger plan gebracht. Op ‘ecomobiel’ toont Audi de Q5 hybrid quattro. In dit model werkt een 2.0 TFSI-benzinemotor (155 kW/211 pk, 350 Nm) samen met een 40 kW/54 pk sterke elektromotor. Het zogenaamde systeemvermogen bedraagt 180 kW/245 pk en het koppel bereikt een piekwaarde van 480 Nm. Daarmee sprint de auto in 7,1 seconden van 0-100 km/h en is een topsnelheid van 225 km/h mogelijk. Ondanks het grote prestatiepotentieel bedraagt het gemiddelde verbruik slechts 6,9 l/100 km (CO2: 159 g/km).
Intelligent samenspel benzine- en elektromotor
De elektromotor van de aandrijflijn is zeer compact. Hij is ondergebracht op de plaats waar zich normaal de koppelomvormer bevindt. Dankzij een speciale koppeling is de elektromotor los te koppelen van de TFSI-benzinemotor. Daardoor is het mogelijk om over korte afstanden volledig elektrisch aangedreven en dus lokaal emissievrij te rijden. De benodigde energie wordt dan geleverd door een compacte en lichte lithium-ion accu met een capaciteit van 1,3 kWh. Dit is de zogenaamde EV-modus. Daarnaast is er de D-modus waarbij de benzinemotor en de elektromotor zo efficiënt mogelijk samenwerken. De S-modus staat in het teken van maximale dynamiek. In deze modus is het ook mogelijk de automatische transmissie handmatig te bedienen door middel van ‘paddles’ aan het stuur. De geavanceerde achttraps tiptronic automatische transmissie speelt een belangrijke rol in de hoge mate van efficiency. De achtste versnelling kenmerkt zich bijvoorbeeld door een extra ‘lange’ overbrenging. Dit zorgt ervoor dat het toerental bij hogere snelheden (bijvoorbeeld op de snelweg) sterk wordt terugbracht. Dit heeft een gunstige invloed op het brandstofverbruik.
De Audi Q5 hybrid quattro beschikt standaard over het geavanceerde quattro vierwielaandrijvingsysteem. Dit biedt grip en stabiliteit onder alle omstandigheden. De Audi Q5 hybrid quattro is bijvoorbeeld een perfecte metgezel tijdens de wintersportvakantie.
Audi A6 Hybrid
De representatieve Audi A6 is er ook in Hybrid-uitvoering. Ook dit model maakt gebruik van Audi’s modulaire hybride-concept waarbij een 155 kW/211 pk sterke TFSI-benzinemotor samenwerkt met een elektromotor (33 kW/45 pk). Deze elektromotor is direct achter de TFSI-krachtbron geplaatst. De aandrijfkracht wordt via een achttraps tiptronic-transmissie overgebracht op de voorwielen. Als de Audi A6 in elektrische modus functioneert (emissievrije actieradius: 3 km) wordt de benodigde energie geleverd door een lithium-ion batterij met een capaciteit van 1,3 kWh. Deze batterij is ondergebracht in de kofferruimte en wordt indien nodig gekoeld. In hybride-modus ondersteunt de elektromotor de benzinemotor bij het accelereren. Bij het afremmen werkt hij juist als generator: de bewegingsenergie wordt dan omgezet in elektriciteit. Ook is er een rijmodus waarbij uitsluitend de benzinemotor wordt ingezet. De Audi A6 kiest altijd en volautomatisch de modus die het best aansluit bij de omstandigheden. De actuele rijmodus wordt weergeven via het display van de Multi Media Interface (MMI). De Audi A6 Hybrid koppelt aansprekende prestaties van 0-100 km/h in 7,3 s en een topsnelheid van 238 km/h aan een opvallend laag gemiddeld verbruik van 6,2 l/100 km (CO2: 142 g/km – A-label). De auto staat in de prijslijst voor € 64.410 incl. btw/bpm.
Audi A8 Hybrid
De Audi A8 Hybrid behoort tot het selecte gezelschap van topklasse-limousines met hybride-aandrijving. Evenals de andere hybride-modellen van Audi is het een zogenaamde parallelle hybride. Dat betekent dat ook alleen de elektromotor is te gebruiken voor de aandrijving. De compacte en lichte (36,7 kg) lithium-ion batterij maakt dan een elektrische (lokaal emissievrije) actieradius van 3 km mogelijk (bij een constante snelheid van 60 km/h). In de zogenaamde D-modus werken de elektromotor en de viercilinder 2.0 TFSI- benzinemotor zo efficiënt mogelijk samen. In S-modus wordt de maximale dynamiek van de combinatie benut. Bovendien zijn ook recuperatie- en boost-functies beschikbaar. Bij de recuperatiefunctie wordt de bewegingsenergie die vrijkomt bij het afremmen omgezet in elektriciteit. De boost-functie houdt in dat de elektromotor de benzinemotor ondersteunt bij het leveren van maximale prestaties, bijvoorbeeld bij voluit accelereren. Het zogenaamde systeemvermogen van de Audi A8 Hybrid bedraagt 180 kW/245 pk en het maximale koppel komt op maar liefst 480 Nm. Daarmee zijn aansprekende prestaties mogelijk zoals een sprint van 0-100 km/h in 7,7 seconden en een topsnelheid van 235 km/h. Het gemiddelde verbruik bedraagt slechts 6,4 l/100 km (CO2: 147 g/km; A-label). De Audi A8 Hybrid is leverbaar vanaf € 95.280 incl. btw/bpm.
Audi A3 Sportback TCNG
Audi maakt voor maximale efficiency niet alleen gebruik van alternatieve aandrijfvormen, maar ook van alternatieve brandstoffen. Medio 2013 komt bijvoorbeeld de Audi A3 Sportback TCNG op de markt. Deze auto is geschikt voor het gebruik van de schoonste fossiele brandstof die er is: aardgas. Het aardgas wordt opgeslagen in twee tanks die zich onder de bagageruimte bevinden. De totale capaciteit bedraagt circa 16 kg aardgas. De tanks maken gebruik van de Audi Ultra lichtgewicht bouwwijze. Ze bestaan uit verschillende lagen van drie soorten (gasdichte) polymeer.
Door deze innovatieve materialenmix zijn deze tanks circa 70 % lichter dan reguliere aardgastanks; de winst per tank bedraagt 27 kg. De Audi A3 Sportback TCNG heeft een elektronische gasdrukregulator die het mogelijk maakt de inspuitdruk te reguleren aan de hand van de motorbelasting. Ook op andere punten is de 1.4 TFSI-benzinemotor (81 kW/110 pk) speciaal aangepast aan het gebruik van aardgas. Zijn gemiddelde verbruik bedraagt 3,6 kg aardgas per 100 km. Volle aardgastanks zijn goed voor een actieradius van ruim 400 km. De TFSI-krachtbron is ook geschikt voor benzine. De additionele actieradius bedraagt 780 km. Bij zowel het gebruik van aardgas als benzine bedraagt de gemiddelde CO2-uitstoot minder dan 100 g/km.
De Audi A3 Sportback TCNG kan ook gebruik maken van Audi e-gas, een synthetisch gas dat wordt gemaakt met gebruik van elektriciteit die uit eigen windmolenparken komt. Als de Audi A3 Sportback TCNG e-gas gebruikt, stoot hij niet meer CO2 uit dan de chemische ‘input’ bij het productieproces. Zelfs als de benodigde energie voor het bouwen van de e-gas fabriek en de windmolens wordt meegerekend, komt de uiteindelijke CO2 -emissie nog onder 30 g/km uit.