22
september
2008
|
00:00
Europe/Amsterdam

Audi A3 1.9 TDIe zuinigste `small family diesel` in EcoTour 2008

In de EcoTour 2008 ging het erom zo zuinig mogelijk te rijden met auto’s die toch al als zuinig bekend staan. Aan het evenement namen equipes uit verschillende Europese landen mee. De Audi A3 1.9 TDIe met roetfilter won in handen van een Zwitsers team, dat een gemiddeld verbruik van 4,0 l/100 km wist te realiseren. Daarmee kwam het team niet alleen onder de fabrieksopgave van 4,5 l/100 km, maar bleek de Audi ook nog eens zuiniger dan de winnaar uit de hybride-categorie.

De Audi A3 1.9 TDIe dankt zijn lage verbruik aan een pakket maatregelen. Zo heeft hij langere versnellingsbakverhoudingen, banden met een lage rolweerstand en een verder geoptimaliseerde aerodynamica. Met een gemiddelde CO2-uitstoot van 119 g/km (overeenkomend met de fabrieksopgave van 4.5 l/100 km voor het brandstofverbruik) heeft de Audi A3 TDIe een B-Label en profiteert hij van de bijbehorende milieusubsidie. Er zijn ook e-uitvoeringen van de Audi A6 en Audi A8.


Europees initiatief


De Eco Tour 2008 is een initiatief van de ANWB en haar Europese zusterclubs, die alle zijn aangesloten bij de FIA (Fédération Internationale, de l’Automobile). De zuinigheidsrit is georganiseerd om te laten zien dat zuinig rijden lonend is voor zowel milieu als portemonnee. Aan de EcoTour 2008 deden in totaal 42 teams mee. Daaronder waren getrainde rally- en ecorijders, maar ook mensen die voor het eerst aan de start van een auto-evenement kwamen. Er waren prijzen te winnen in zes categorieën. Daarbij werd ook onderscheid gemaakt tussen benzine- en dieselmodellen.


Klik hier om de route te downloaden (Win-Zip).