02
oktober
2008
|
00:00
Europe/Amsterdam

Audi A1 Sportback Concept met hybridetechnologie

Het uiterlijk van de Audi A1 Sportback Concept is het logische en consequente vervolg op dat van de Audi A1 project quattro uit 2007. De Audi A1 Sportback onderscheidt zich echter door een aangescherpte en daardoor krachtiger lijnvoering. Hij heeft een coupéachtige daklijn, met een in de achterruit geïntegreerde tweedelige spoiler. Het profiel van de auto valt op door de lichte wigvorm en wint nog eens aan kracht doordat de voorste en de achterste zijramen (zonder stijl) naadloos op elkaar aansluiten. Zodoende is de B-stijl met glas afgedekt. Andere krachtige stijlelementen zijn de forse wielkasten. Deze verwijzen naar de originele Audi quattro en de huidige Audi RS 6. De koplampen maken gebruik van LED-techniek. In opvallende, compacte units komen alle lichtfuncties samen (grootlicht, dimlicht, dagrijverlichting en richtingaanwijzers). De achterlichtunits vallen eveneens op door hun bijzondere vormgeving en ook zij integreren alle lichtfuncties. De units worden optisch met elkaar verbonden door een transparante ‘strip’. De Audi A1 Sportback Concept is 3,99 meter lang, 1,75 meter breed en 1,40 meter hoog. De wielbasis bedraagt een forse 2,46 meter. Samen met de korte carrosserieoverhangen en de dwars geplaatste motor zorgt dat voor sportieve proporties én een opmerkelijk ruim interieur.


Vorm, functie en sportiviteit


Het interieur van de Audi A1 Sportback Concept is strak, functioneel en ruim. Er zijn vier individuele sportstoelen voor de inzittenden. Deze stoelen zijn licht van gewicht, wat optisch benadrukt wordt door de gaasachtige bekledingsstof. Ook elders in het interieur gaan vorm en functie perfect samen. Zo komt de versnellingspook alleen uit de middenconsole tevoorschijn als de bestuurder via het Audi drive select de Dynamic-modus heeft geselecteerd. De bediening van Audi drive select en de start/stopknop van de aandrijving zijn ook in de middensconsole ondergebracht. De gebruikte materialen zijn van de hoogste kwaliteit. De kleurstelling met witte en rode accenten geeft het interieur een extra sportief tintje.


De twee generatie Audi mobile device, MMI verder ontwikkeld


De Audi mobile device is in de Audi A1 Sportback quattro van de tweede generatie. Dat betekent dat de bestuurder hem nu ook in combinatie met een ‘normale’ mobiele telefoon kan gebruiken. Die telefoon biedt dan alle navigatie-, muziek- en video-functies waarvoor zijn eigenaar hem heeft uitgekozen, maar door speciale Audi-software te downloaden is hij ook geschikt als ‘toegangspas’ voor de auto en kunnen er diverse functies van de auto mee worden bediend. De Audi mobile device van de Audi A1 Sportback Concept communiceert via een WLAN-verbinding met de auto. Zo is bijvoorbeeld op afstand te checken of de deuren zijn afgesloten. Bovendien is het mogelijk om thuis de routeplanning voor te bereiden of muzikale voorkeuren in het sound system in te stellen. Diverse mobiele telefoons van verschillende merken zijn nu al te koppelen aan het Audi mobile device.

Ook het MMI-syteem is verder ontwikkeld. Rondom de centrale toets voor de menustructuur zijn nu vier zogeheten ‘hardkeys’ aangebracht. Hiermee zijn de functies navigatie, telefoon, autobediening en multimedia met één druk op de knop oproepbaar. Vier verlichte ‘softkeys’ vergemakkelijken de bediening in de verschillende menu’s. Alle informatie wordt weergegeven via een groot en overzichtelijk scherm. Opvallende kleuren, duidelijke pictogrammen en 3D-weergave zorgen voor een snelle en intuïtieve bediening.


Sportief en efficiënt


De Audi A1 Sportback Concept beschikt over een geavanceerde, direct ingespoten 1,4-liter turbomotor. Deze is afgeleid van de 1.4 TFSI die in de Audi A3 wordt geleverd. In het studiemodel levert deze motor echter 110 kW/150 pk en een koppel van 240 Nm (tussen 1.600-4.000