08
april
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

30 jaar Audi Sport en quattro in boekvorm

Dat zowel Audi Sport, de competitie-afdeling van de fabriek in Ingolstadt, als de beroemde ‘quattro’-vierwielaandrijving dit jaar het 30-jarig bestaan viert, is geen toeval. Met de eerste Audi quattro begon in 1980 immers de succesvolle sporthistorie van het Audi-fabrieksteam, die auteur Alexander von Wegner in het 208 pagina’s tellende boek gedetailleerd weergeeft. Bij zijn naspeuringen maakte hij gebruik van het rijke archief van Audi en hij sprak met alle vroegere topfunctionarissen van Audi Sport en tal van bekende coureurs. Ook de huidige Audi-sportdirecteur dr. Wolfgang Ullrich komt uitgebreid aan het woord.


Voormalige supermarkt

Het resultaat van deze inspanningen is het eerste volledige overzicht van de geschiedenis van Audi Sport. Elke periode wordt uitgebreid geanalyseerd en via in totaal ruim 400 deels nog niet eerder gepubliceerde foto’s in beeld gebracht. Een unieke opname toont bijvoorbeeld de eerste twaalf medewerkers van Audi Sport voor het bedrijfspand, een voormalige supermarkt aan de Ringlerstrasse in Ingolstadt, waar de sportafdeling tot op de dag van vandaag gevestigd is.


Nieuwe technologieën getest in de autosport

Alle rally- en raceauto’s werden daar ontwikkeld, van de ‘oer-quattro’ (die naderhand als R1 werd aangeduid) tot de huidige Audi R8 LMS, die de interne projectcode R16 draagt. In het boek worden alle auto’s uitvoerig gepresenteerd. Tekeningen op groot formaat roepen de herinneringen aan de spectaculairste ontwikkelingen van Audi Sport op. Of het nu immers om quattro-vierwielaandrijving, lichtgewicht constructies of de combinatie van een turbo-compressor met directe benzine-inspuiting (TFSI) gaat: vele technologieën die in de actuele Audi-serieproductie vanzelfsprekend zijn, werden in de autosport getest.


Een uitvoerig gedeelte met alle resultaten die het fabrieksteam in de afgelopen drie decennia behaalde vormt de afsluiting van het boek. Het voorwoord is van Audi-sportdirecteur dr. Wolfgang Ullrich. Rupert Stadler, voorzitter van de raad van bestuur van Audi AG, schreef een introductie. Het boek ’30 Jahre Audi Sport – 30 Jahre quattro’ is vanaf 12 april verkrijgbaar.


Alexander von Wegner: ’30 Jahre Audi Sport – 30 Jahre quatttro’. 208 pagina’s, formaat 235 x 330 mm, 405 foto’s, elf tekeningen op groot formaat. Verkoopprijs (in Duitsland) 29,90 Euro. ISBN-nummers: 978-3-940672-22-3 (Duitstalige uitgave), 978-3-940672-23-0 (Engelstalige uitgave).