Laadpalen domineren Amsterdamse straatbeeld in 2030

  • Gemiddeld om de 21 meter een laadstation in Amsterdam
  • Bekende designer Sabine Marcelis geeft visie op laadpaal van de toekomst

De gemeente Amsterdam verwacht in 2030 82.000 laadpalen nodig te hebben om aan de toenemende vraag van elektrische auto’s en laadstations te voldoen (Gemeente Amsterdam*). Dat zou betekenen dat er over ruim zeven jaar in Amsterdam om de 21 meter een laadpaal staat. Deze energietransitie heeft een positief effect op het milieu, maar is tegelijkertijd ook van invloed op het straatbeeld. Audi denkt graag mee over hoe het karakter van de stad in deze transitie behouden kan blijven en ontwierp daarom met designer Sabine Marcelis en de Amsterdamse start-up Revolt de allereerste Amsterdamse laadpaal.

De laadpaal werd in Amsterdam onthuld tijdens het Audi-event ‘Design for an Electric City’. Onder andere futuroloog Jacintha Scheerder, urban designer Jeroen de Willigen en Rutger Bosch, co-founder van Revolt, spraken daar over hoe de stad van de toekomst in hun ogen ontworpen moet worden.

download

Uitdagingen energietransitie

Amsterdam staat voor een grote opgave nu de stad in de huidige energietransitie op hoog tempo en op verschillende vlakken veranderingen moet doorvoeren om te verduurzamen. Zoals onroerend goed, waterbeheer, het warmtenet en de infrastructuur. Eén van deze ontwikkelingen is de overgang naar elektrisch rijden, een milieuvriendelijke en noodzakelijke verandering die tegelijkertijd impact heeft op de structuur en leefomgeving van de stad. De toename van het aantal laadstations zorgt ervoor dat ze het straatbeeld deels gaan bepalen. Op dit moment heeft Nederland per vierkante meter al de meeste laadpalen van Europa. In 2030 verwacht Amsterdam 82.000* laadpalen nodig te hebben - in theorie omgerekend één per 21 meter op de openbare weg - wat het straatbeeld rigoureus zal veranderen.

Ontwerp vanuit de stad

Audi moedigt de energietransitie aan en wil er tegelijk voor zorgen dat het unieke stadsbeeld van Amsterdam eerder verrijkt dan verarmd wordt door de komst van duizenden laadpalen. Het automerk heeft design hoog in het vaandel staan en ontwierp daarom in samenwerking met Sabine Marcelis en start-up in laadoplossingen Revolt een speciale laadpaal voor Amsterdam. Marcelis is een gerenommeerd designer die met Studio Sabine Marcelis inmiddels nationaal en internationaal bekendheid geniet. Kenmerkend voor haar werk is dat ze experimenteert en innoveert met materialen en veel gebruikmaakt van glas. In het ontwerp van de Amsterdamse laadpaal, geïnspireerd op de het karakter en de historie van de stad, combineert ze dit met zonnepanelen. Daarmee geeft de paal echt iets terug aan de stad, niet alleen visueel, maar ook in de vorm van stroom.

Designer Sabine Marcelis: “Amsterdam is een stad met een rijke geschiedenis en vele gezichten. In mijn ontwerp ging ik daarom terug naar de fundamenten waarop deze is gebouwd, wat letterlijk op palen is. Het zand onder de straten van de stad heb ik in het ontwerp doorvertaald door gebruik te maken van een unieke 3D printtechniek met zand. De spiegeling van het glas symboliseert de lucht, en wat daar gebeurt met de zon en het opwekken van zonne-energie. Zo komen de grond en de lucht samen in de laadpaal. Als laatste zijn ook de drie bekende Amsterdamse Andreaskruizen erin verwerkt.”

De laadpaal laat zien hoe nieuwe technologie, een noodzakelijk goed, de ruimtelijke omgeving van de stad kan verfraaien en een oplossing kan bieden nu energie schaarser wordt. Zo kunnen er met behulp van de zonnepanelen in de paal ook weer elektrische fietsen opgeladen worden. Om in de toekomst nog efficiënter gebruik te kunnen maken van energie, is Revolt op dit moment volop bezig met de ontwikkeling van bidirectionele laadpalen. Daarmee kan een auto ‘twee kanten op laden’ en dus eveneens fungeren als energiebron.

Voor het creatieve concept van deze lokale campagne van Audi Nederland tekende het bureau DEPT®.

Noot voor de redactie:

* Gemeente Amsterdam: Laadvisie Amsterdam: Prognoses van de laadbehoefte voor de jaren 2025 en 2030 (https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/duurzaam-amsterdam/publicaties-duurzaam-groen/laad-strategisch-plan-laadinfrastructuur/)

Het college van de Gemeente Amsterdam gaf in 2020 aan dat de stad in 2030 in totaal 82.000 laadpalen nodig heeft. Om een indruk te geven van hoeveel dat er zijn, werd dit aantal laadpalen in de berekening verspreid over het totaal aan Amsterdamse openbare weg; wanneer 82.000 laadpalen verdeeld zouden worden over 1.773 kilometer (in 2021) aan openbare weg betekent het dat er om de 21 meter een paal nodig is.

Fotocredits: Rachel Ecclestone & Joshua Statie

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.